El dol perinatal, gestacional i neonatal continua essent un tema tabú de la societat actual.
Per aquest motiu, el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció que té com a objectiu donar visibilitat a aquest fet i acompanyament a les famílies quartenques que s’enfronten a aquest dolorós procés.
La guia ofereix un seguit de recomanacions que volen ser un suport per a les dones i les seves parelles que han de fer front a la pèrdua d’un fill durant la gestació o poc després de néixer, per tal de respondre els interrogants que se’ls plantegen i ajudar-les en la presa de decisions.
Guia d’acompanyament en el dol perinatal.
Barcelona: Departament de Salut, Direcció General en Planificació en Salut, 2016.
Email: nataliaartigas@copc.cat
- A Contra Cor. Associació de dol per l’interrupció de l’embaràs. (Tot Catalunya)
Email: dolacontracor@gmail.com
- Petits amb Llum, associació de suport de famílies que han patit la pèrdua durant l’embaràs o després del part. (Barcelona)
Email: info@petitsambllum.org
Email: littlestarscentral@gmail.com
Email: noelia@coracor.es
El cementiri de Quart compta, des del 15 d’octubre del 2021, d’un espai públic al seu exterior per tal de facilitar el dol perinatal, gestacional i neonatal a les persones que han patit aquesta pèrdua.
Aquest espai, que ha estat habilitat per l’Ajuntament de Quart, consta d’un banc ubicat en una zona enjardinada al costat de l’església Santa Margarida de Quart. El seu objectiu és que les famílies del municipi que hagin patit aquesta pèrdua puguin recordar els seus éssers estimats amb tranquil·litat i silenci.
A més, a partir del l'octubre del 2022, també dipsosa d'una placa i un mural, en record als nadons estel. El mural va ser creat per la il·lustradora Alba Falgarona de Wäwä Illustration.
LLIBRES
Records dolços d’un Adéu de Lourdes Garcia. Un conte que recull les vivències reals d'una nena de vuit anys que ha d'afrontar la mort de la seva germana dins la panxa de la mare. Un projecte de Bressols amb la col·laboració de Dipsalut i Daula. (Descàrrega gratuïta).
I ara on és? Com ajudar els nens i els adolescents a entendre la mort. Immaculada Diaz Teba. Viena Edicions. Barcelona 2004
Duelo materno en el nacimiento del niño con Síndrome de Down: ¿Por qué un duelo? Beatriz Leonor Rosta. Saarbücken: Editorial Académica Española, 2011. Investigació que analitza els factors interns i externs que influeixen en el procés de dol en donar a llum a un infant amb Síndrome de Down, durant el qual la mare s’endinsa en un esta de pèrdua i de dolor, de cura o llarga durada, que pot esdevenir patològic.
AUDIOVISUALS
CCMA. 30 minuts. “Sense batec”. D’Irene Blay
CCMA. Les històries personals darrera del dol perinatal- Versió ampliada de “Sense batec”
CCMA. La mort d’un fill durant l’embaràs, com se supera? - Entrevista a l’autora del reportatge “Sense batec”
CCMA. Vídeo de 39 minuts amb famílies que expliquen les seves experiències
PUBLICACIONS
“La pèrdua gestacional: el dolor de deixar d’esperar”. Maria Àngels Claramunt. A : Viure en família, núm. 41 (Nov./des. 2011), p. 26-29
“Estels fugaços: viure i acompanyar el dol perinatal”. Maria Llavoré, A: Viure en família, núm. 67 (gen./feb. 2017), p. 38-41
“El Trabajo de duelo en una unidad de cuidados intensives neonatales”. Remei Tarragó. A: Revista y psicopatologia y salud mental del niño y del adolescente, núm 25 (abril 2015), p. 21-25
“Duelo migratorio, perspectiva de la matrona”. Alicia Vega Recio; Estefania Jurado García; Francisca Baena Antequera.A: Agathos, año 18, nº2 (junio 2018), p. 56-59
REPORTATGES
ALTRES RECURSOS
Recursos de la Generalitat de Catalunya d’atenció al dol (PDF)