Per tercer any consecutiu, terrissa i gastronomia s’uneixen en les jornades «Terra i Gastronomia», una iniciativa endegada per l’Ajuntament de Quart l’any 2021 que posa en valor la terrissa a través d’un dels seus usos més coneguts: la cuina.

En aquesta edició, que tindrà lloc del 5 al 29 d’octubre, el nou equip de govern de l’Ajuntament de Quart ha volgut donar un gir al projecte. Fins ara, el projecte estava enfocat a la formació per a restauradors professionals, i, enguany, s’ha volgut modificar per apropar aquest tipus de restauració a la ciutadania.

L’alcalde de Quart, Ferran Rodero, ha assenyalat «la rellevància d’apropar a les persones aquest tipus de cuina elaborada en uns atuells tan importants pel municipi de Quart com són els de terrissa» i ha puntualitzat que «l’objectiu del nou equip de govern sempre ha estat el de recuperar la terrissa com a pilar de la nostra identitat i aquesta és la primera de moltes actuacions que durem a terme».

La cuina en terrissa és una tipologia de cuina artesana, saludable, sabrosa i sostenible, però poc emprada actualment. Durant quatre setmanes, tothom qui vulgui podrà redescobrir-la a través de les diverses activitats programades, que giren entorn al Plat Terrisser 2023.

El Plat Terrisser, que canvia cada any, continua centrant-se en una recepta sorgida de l’estudi de la gastronomia històrica de la zona. Aquest 2023 serà una versió de la vedella (o xai) ofegada en xampinyons. El cuiner, i professor de l’Escola d’Hostaleria, Jordi Parés, ha estat l’encarregat de baixar-la al detall.

 

Aquesta edició de «Terra i Gastronomia» englobarà:

 

Les inscripcions a la formació en cuina i el tast de vins ja està oberta aquí!

 

Places limitades!

 

El 7 d’octubre, inici del cicle gastronòmic per restaurants i establiments de cuina de Quart

El cicle gastronòmic a restaurants i a establiments de cuina de Quart començarà aquest dissabte, 7 d’octubre.

Diversos establiments de restauració del municipi oferiran la seva adaptació del Plat Terrisser 2023: platillo de vedella ofegada amb castanyes i moniatos. Es tracta d’una recepta històrica de la comarca del Gironès; recuperada pel divulgador cultural especialitzat en gastronomia històrica, Pep Vila; escollida per les entitats socials del municipi (Amb Ulls de Dona i Dones de Palol d’Onyar) i adaptada al present per Jordi Parés, cuiner i professor de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona. Es tracta d’una recepta conservada oralment, que apareix documentada de de mitjans del segle XIX. Era un àpat de tardor que es menjava per dinar en dies festius especials.

Totes les persones que tastin el Plat Terrisser podran participar en un sorteig, en el qual s’escollirà una persona guanyadora per establiment. El premi que s’endurà serà un àpat gratuït al mateix establiment.

La recepta d’enguany, basada en vedella (o xai) ofegada en xampinyons, es podrà tastar, entre d’altres, a: el Restaurant Can Mascort, el Restaurant Arrels, el bar-restaurant La Parada (al Local Social), el bar-restaurant Ca l’Àngel, el bar-restaurant l’Atuell.

 

Amb la col·laboració de la Diputació de Girona!