Ahir, 29 de març, el Museu de la Terrissa de Quart va acollir la cloenda del projecte “Terra de Dones”, endegat per l’Ajuntament de Quart des de les àrees d’Igualtat i Identitat Cultural amb l’objectiu de fomentar la igualtat, posar en relleu el territori i reivindicar el talent de les dones del municipi de Quart.

 

Aquesta segona edició, que s’ha realitzat del 2 al 29 de març, tanca les portes amb una gran acollida de públic. Més de 250 persones han participat en alguna de les 7 activitats gratuïtes, més del triple d’assistents que el 2022. Enguany, s’han programat amb la finalitat que arribessin a totes les franges: des de nadons (de 0 a 3 anys), infants (de 4 a 12 anys) i joves (de 12 a 16 anys), fins al públic adult.

A més, en aquesta edició, les jornades també han comptat amb la participació activa de les entitats socials i educatives del municipi: Amb Ulls de Dona, Dones de Palol d’Onyar, Llar de Jubilats de Quart, Oncolliga Quart, AFA La Baldufa i Cor de Cor.

Aquesta iniciativa ja es va iniciar l'any 2020, això no obstant, va quedar aturada a causa de la pandèmia de la COVID-19. Ara, tres anys després, es pretén continuar el projecte amb la finalitat que consolidi any rere any com una plataforma per donar a conèixer el passat i el futur de les dones del territori.

L’alcalde del municipi, Carles Gutiérrez, ha assenyalat que «estem molt contents de l’acollida que ha tingut aquesta segona edició de Terra de Dones. En fem un balanç molt positiu tant per l’augment de l’assistència, que el 2022 no va arribar a les 100 persones, com per la involucració de les entitats de Quart». A més, ha explicat que «creiem que és molt important visibilitzar el talent de les dones del municipi, per això vam decidir aprofitar la commemoració del dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones, per a fer-ho des de diferents àmbits professionals. Enguany ens hem centrat sobretot en el món de la ciència i la cultura».

 

Una cloenda molt emotiva

Ahir, 29 de març, va tenir lloc la cloenda de Terra de Dones. Un emotiu acte que va posar en relleu les dones del territori en la cultura.

Una trentena de persones, entre les claus es trobaven representants de les entitats socials del municipi, varen assistir en aquest esdeveniment que va reunir tres rellevants dones del territori amb un gran vincle amb el municipi de Quart: l’escriptora Marta Puig Viladrell, la poeta Gisela Fernández Horta i l’artista Katy Evoghli.

Marta Puig va introduir el catàleg “La Terra i la Dona”, recull fotogràfic de l’exposició artística que al 2020 es va veure suspesa a causa de l’aparició de la pandèmia de la COVID-19. Cinquanta dos artistes del col·lectiu Artistes a cel obert varen exposar-hi les seves obres efímeres creades des de diferents disciplines: ceràmica, fotografia, costura, poesia... Ahir es va repartir gratuïtament entre els i les assistents aquest llibre que neix amb l’objectiu que la ciutadania pugui veure les obres d’aquest primer intent de dur a terme Terra de Dones, que no varen poder tenir públic.

A més, Marta Puig, també va donar una interessant perspectiva del complicat paper que sempre ha tingut la dona en el món de l’art. Moltes disciplines han estat prohibides a les artistes, pel sol fet de ser dona, com, per exemple, en la música, el teatre i l’escriptura.

Gisela Fernández, poeta de Cassà de la Selva, va crear un moment màgic amb el seu recital de poemes, entre els quals el poema “Dona” del llibre “Instants i cicatrius”, escrit a quatre mans amb Marta Puig.

Finalment, l’artista Katy Evoghli, veïna de Quart, va exposar la difícil situació que actualment viuen les dones en el seu país d’origen, Iran, i la revolució que des del passat mes de setembre s’hi està gestant per a la igualtat entre homes i dones arran de l’assassinat de Mahsa Amini a mans de la policia de Teherán.

A més, va cantar tres cançons que van combinar el català, el castellà i el persa. Una d’elles, escrita per la mateixa artista, dedicada a la teòloga Táhirih, la primera dona iraniana, que, segles enrere, va lluitar pels seus drets sortint en públic sense el vel, i també va ser assassinada per la policia.

 

7 activitats per fomentar la igualtat, el talent femení i el territori

La programació es va iniciar amb la presentació del llibre d’Alba Alfageme “Quan cridem els nostres noms”, organitzada per l’entitat Amb Ulls de Dona. Una trentena de persones varen assistir en l’acte de presentació d’aquesta guia per l'autoconsciència i resiliència feminista.

El 8 de març, Dia Internacional de les Dones, es varen dur a terme dues activitats. Per una banda, nombroses famílies varen assistir a la sessió de contes per a la igualtat, dirigida a nadons de 0 a 3 anys. D’una manera subtil, a través dels relats se’ls va explicar la importància de respectar, valorar i gaudir la diferència.

Per altra banda, al vespre, les entitats socials del municipi es varen unir en l’acte de commemoració del 8M. Amb Ulls de Dona, Dones de Palol d’Onyar, Llar de Jubilats de Quart, Oncolliga Quart i Cor de Cor varen participar conjuntament en aquest conmovedor acte que va reunir més de setanta persones.

Durant tres dissabtes consecutius, l’11, 18 i 25 de març, s’ha realitzat el taller de Vesteix-tech a càrrec de dues iniciatives de dones del municipi: ENGINY-era i Qstura. Una vintena de joves, d’entre 12 i 16 anys, varen assistir en aquestes sessions que fusionen la tecnologia amb la costura amb l’objectiu de posar en relleu el talent dels i les joves cap a la tecnologia i l’art, trencant estereotips.

El 14 de març la Biblioteca Miquel Pairolí va acollir una sessió de contes organitzada pel Consorci de les Gavarres i dirigida per Olga Cercós. Una cinquantena de persones varen descobrir cinc llegendes de Les Gavarres, extretes del llibre “El Poble dels Cent Focs” de Xavier Cortalles.

La darrera activitat per a infants també va tenir lloc a la Biblioteca Miquel Pairolí. Es va tractar de la sessió “Cuinem amb la ciència!”. Més de vint-i-cinc infants varen poder descobrir, de la mà d’ENGINY-era, fenòmens científics que passen quan es cuina o es barregen aliments que es poden trobar en les cuines de les seves llars.

 

Volem agrair a totes les persones que han assistit a les activitats i, sobretot, totes les entitats quartenques que hi han participat i a totes les dones que d'una manera o altra hi han col·laborat.

 

Moltes gràcies!