El Consorci de les Gavarres de la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Quart han signat un conveni a través del qual s’estableix la cessió temporal del Centre de Documentació Assumpta Fabré, un important compendi sobre el massís de les Gavarres i el seu patrimoni natural, cultural i etnològic.

L’objectiu d’aquesta cessió és fer accessible a la ciutadania el coneixement que es té avui en dia sobre les Gavarres en un espai habilitat per a la consulta pública.

Fins al 30 de desembre del 2025 aquest fons documental, integrat per 28 metres lineals de documentació, es podrà consultar a la Biblioteca Miquel Pairolí de Quart. En concret, està integrat per llibres, revistes, mapes, DVDs, VHSs, dues caixes de fotografies en paper i deu CD que tracten les Gavarres en el seu sentit més ampli i des de qualsevol disciplina.

El president del Consorci de les Gavarres, Sr. Pau Presas, ha explicat que .el conveni anirà més enllà de la cessió de volums i publicacions, ens permetrà dinamitzar el Centre de Documentació i en conseqüència les Gavarres, amb un horari ampli i adaptat a les necessitats dels usuaris, activar el servei de préstec i activitats obertes al públic amb un format diferent del que acostumem a executar els caps de setmana amb caminades i tallers de descoberta del massís

L’alcalde de l’Ajuntament de Quart, Carles Gutiérrez, ha assenyalat que «per nosaltres és una gran notícia que el Consorci de les Gavarres hagi escollit el nostre municipi per acollir aquest fons documental». A més, ha puntualitzat que «la seva integració en el nostre centre de documentació local convertirà al municipi en un dels principals punts de referència documentals sobre el coneixement d’aquest important espai d’interès natural, del qual Quart n’és una de les portes d’accés».

 

Realitzada la primera fase del trasllat

El Centre de Documentació Assumpta Fabré del Consorci de les Gavarres serà cedit al municipi de Quart gradualment, en tres fases.

La primera fase es va dur a terme durant el passat mes de febrer i consta de la part bibliogràfica del Centre de Documentació Assumpta Fabré. En concret, s’han traslladat 8 metres lineals d’obres publicades sobre el massís de les Gavarres, les quals complementaran la col·lecció local i s’incorporaran al catàleg col·lectiu Argus del Sistema de Lectura Pública.

Actualment, s’estan realitzant tasques de catalogació de cada un dels llibres traslladats. En concret, el 75% d’ells ja han estat catalogats i introduïts en el catàleg Argus, el sistema de biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre, per a poder-los posar a disposició de la ciutadania.

Amb aquest primer pas ja s’han endegat les activitats de difusió del fons i de les Gavarres. El passat dimarts 14 de març la Biblioteca Miquel Pairolí va acollir l’activitat “Llegendes de les Gavarres” dedicada als més petits. Al voltant d’una quarantena de persones de totes les edats van escoltar les cinc llegendes explicades per la narradora de contes Olga Cercós.

Futurament, està previst que es dugui a terme les dues fases restants. En primer lloc, es traslladarà la col·lecció d’imatges, la qual es tractarà a l’Ajuntament de Quart dins de l’arxiu audiovisual, i, en segon lloc, es traslladarà l’arxiu documental, el qual recull l’activitat i les actuacions del Consorci des de la seva creació, l’any 1998, fins a dia d’avui.

Aquestes dues últimes fases es preveu que es duguin a terme al llarg d’aquest any 2023.

 

Més informació a biblioteca@quart.cat!