A partir d'avui, 25 de setembre, s'inicien les obres de la rectoria de l'església Santa Margarida de Quart, més coneguda com a GRIC, amb l'objectiu d'adequar l'edifici per a la realització d'activitats juvenils i socioculturals.
El passat divendres, 26 d'abril, l'Ajuntament de Quart i el Bisbat de Girona van signar un nou conveni per ampliar la cessió temporal de la rectoria, que permetrà dur-hi a terme aquestes activitats. Aquest acord substitueix el conveni anterior, que tenia vigència fins al 2030, fet que limitava la viabilitat de les inversions necessàries per part de l'Ajuntament.
Ara, amb la pròrroga fins al 2047, es garanteix la gestió, conservació i manteniment de l’edifici, fet que permetrà destinar els 417 m² útils a un centre de joventut, un espai per a entitats i altres usos socioculturals.
El conveni també incloïa la realització de les obres de restauració i adequació, per tal de millorar l’estat de la rectoria i adaptar-la als nous usos.
L’edifici, format per una planta baixa i dues plantes pis, compta amb diverses estances que es destinaran a despatxos, locals per a entitats i sales polivalents.
Primera fase de les obres de millora
L’Ajuntament va encarregar al Consell Comarcal de Gironès la redacció d’un projecte tècnic amb la finalitat de poder arreglar totes les deficiències de les instal·lacions, baixa tensió, calefacció, protecció contra incendis; així com l’arranjament d’unes esquerdes ubicades a les parets de l’escala per a poder-lo habilitar per a ús de Centre Cultural.
Demà comença la primera de les dues fases de restauració, que se centrarà en les actuacions imprescindibles per posar l’equipament en funcionament.
Les obres inclouen:
- Reparació d'esquerdes
- Remodelació d'instal·lacions elèctriques
- Millora de l'enllumenat
- Renovació del sistema de calefacció
- Extracció de sortides de fums
- Reformes en una part dels elements de fusteria
Estudi històricoarquitectònic de la rectoria de Quart
Abans de dur a terme el projecte tècnic d'execució de les obres, es va redactar un estudi històricoarquitectònic de l'edifici, situat al costat de l'església Santa Margarida.
Aquest estudi documenta la seva evolució constructiva i identifica les fases de construcció. L'estudi també inclou un catàleg gràfic i descriptiu de l'estat actual de l'edifici, i en subratlla els elements que cal conservar per preservar els valors patrimonials.
La primera evidència física de la rectoria data de 1573, amb una reforma significativa al segle XVIII, concretament l'any 1741. L'última modificació important va tenir lloc a mitjans dels anys 90, quan es va adequar com a centre social i cultural.
T'interessaria consultar aquest estudi?
Fes-ho aquí!