L’Ajuntament de Quart ha organitzat una jornada molt especial perquè enguany tothom pugui celebrar la diada de Sant Jordi al municipi.

El Museu de la Terrissa serà l’equipament municipal que acollirà tota la programació, la qual serà d’entrada lliure sense inscripció:

  • 10 h - Trobada d’escriptors i escriptores de Quart

           Sala d’exposicions del museu

  • 11 h - Conta contes i taller infantil “El fil invisible” a càrrec d’Eva Bonache

           Exterior d’exposicions del museu

  • 12 h - Concert de Sant Jordi a càrrec de la Coral Santa Margarida de Quart

           Sala d’exposicions del museu

A més, a l’exterior del museu i durant tot el matí, les dues escoles del municipi (Santa Margarida i Nou de Quart) i la llar d’infants La Baldufa posaran paradetes de llibres, roses i diversos detalls relacionats amb Sant Jordi (punts de llibre, imants...).

 

Donem veu als escriptors i les escriptores del municipi

La jornada s’iniciarà a les 10 hores amb una activitat única. Per primera vegada Xevi Sala, Mercè Saurina, Josep Pastells, Marta Puig i Carles Serra es reuneixen al Museu de la Terrissa per protagonitzar una trobada molt especial en què es descobriran alguns dels detalls més desconeguts de les seves obres i del seu procés creatiu. A més, s’escoltaran alguns fragments dels seus llibres de la mà del públic i dels col·lectius convidats. En acabar, els i les autores signaran llibre i es realitzarà un petit piscolabis

 

Xevi Sala és periodista, vinculat des de la seva fundació al diari El Punt i també a la revista Presència. La seva obra literària ha estat mereixedora de guardons com el premi Roc Boronat de novel·la curta (2014), per Esborraràs les teves petjades, i, dos anys després, el prestigiós Prudenci Bertrana, per la novel·la I ens vam menjar el món. A banda dels seus articles setmanals al diari, no només ha escrit en el gènere de ficció, sinó que també s’ha implicat en la difusió i el tractament de les problemàtiques socials. Fruit d’això és l’assaig A l'altre barri: 25 anys de la Font de la Pólvora, suburbi de Girona en el qual retrata, des d'una perspectiva humana, la realitat social d’aquest “pati del darrere” de la ciutat dels quatre rius.

 

Mercè Saurina, més enllà de la seva vessant literària, és filòloga, diplomada en logopèdia i professora de secundària a l'institut de Vilablareix. Va ser finalista del premi de novel·la curta Just Manuel Casero (2010) amb la seva primera novel·la Com llunes de Saturn, publicada per l'editorial Brau de Figueres el 2013. Aquell mateix any va rebre el Premi Ciutat de Mollerussa amb Rèquiem per a contrabaix, publicada per l'editorial Pagès de Lleida el 2014. També s'ha aventurat en el camp de la poesia amb el recull El vespre que va morir la Jana.

 

Josep Pastells i Mascort és autor d’un gran nombre d’obres literàries. Principalment, s’ha centrat en la novel·la, la narrativa curta i la poesia, si bé també s'ha atrevit amb el món del còmic i la literatura eròtica. Ha rebut nombrosos guardons, entre els quals es troba el premi Casero de novel·la curta (2002); el Ciutat de Mollerussa (2014), per Cacic de fireta, i el premi Manuel Bonmatí, per un reportatge periodístic del 2018 sobre la marginalitat als Pisos Barceló, nucli d’habitatges dins del terme municipal de Quart. Actualment, és coordinador de la Revista de Girona i també escriu per a la revista Gavarres.

 

Marta Puig, tot i que cassanenca de residència, sempre s'ha declarat quartenca de cor. Assegura que l’afició literària li ve des de petita, tot i que s’hi va dedicar definitivament arran d’un viatge al Salento, a l’extrem sud-oriental d’Itàlia. Des de llavors ha publicat quatre obres en què la dona té un paper central, de les quals les tres primeres estan ambientades en escenaris inspirats per les seves vivències en les estades a Itàlia i a Normandia. La quarta, Instants i cicatrius, ha estat escrita a quatre mans amb la poetessa Gisela Fernández, una obra profundament personal que va ser presentada el passat novembre a la biblioteca municipal Miquel Pairolí de Quart.

 

Carles Serra, historiador, cooperant i etnògraf vocacional; ha estat col·laborador de la revista municipal de Quart, El Celrè, i actualment de Gavarres. Va ser un dels impulsors de l'agermanament de Quart amb el poble nicaragüenc de Kukra Hill, on va dur a terme un projecte de cooperació. Bon coneixedor de les formes de vida ancestrals i dels seus protagonistes, el seu treball s’ha vist reflectit en un gran nombre d’entrevistes a testimonis quartencs de les activitats econòmiques tradicionals: la feina al camp, la indústria terrissera, el comerç i l’explotació forestal. El 2020 va veure la llum el seu recull de relats curts Apunts de botànica existencial, un conjunt d’històries que tenen la natura i l'essència humana com a eix conductor.